Проверка на статус

Инструкция за поставяне на Фототапет „Престиж“ - бюджетна серия

1.Подготовка на основата:

- Основата трябва да е чиста , суха , обезпрашена  и без ръждиви или мазни петна, без остатъци от стари тапети или бои. Замърсените повърхности измийте с вода и подсушете;

- Гладка, шпаклована с гипсова шпакловка стена, грундирана с лепилен грунд (лепило за тапети + вода в съотношение 1:1/2) След грундиране трябва да изминат 12 часа преди лепенето на фототапета;

- Със слаби до средно попиващи свойства, ако е нужно да се обработи с дълбоко проникващ  грунд, за да се предотврати  бързото попиване на лепилото в стената, а в следствие– бързо изсъхване на фототапета.. 

Внимание! Много лоши последици има залепването на фототапети  върху :

-      прясно измазани и боядисани  стени /трябва да мине технологично време за изсъхване в дълбочина/

-      варови основи, варови латекси, стари бои с неизвестен произход. Внимавайте с такива стени, възможно е  при намокряне с лепило, да протече  химична реакция, която да прогори  материите и да обезцвети фототапетите!

2.Подготовка за лепене:

Внимание!: Консистенцията/гъстотата/ на лепилото има значение!

Закупете лепило за тапети. Разтворете до такава гъстота, че от пръста да не капва лепило. Да не се ползва гореща вода! В готовото лепило не трябва да има неразтворени бучки.

 3.Залепване на фототапета:

Преди да започнете лепенето, подредете частите на  фототапета, огледайте и осмислете как се напасват детайлите и шарките на изображението.

След това отбележете с молив на стената отвесни линии- размерите на частите на фототапета. Централните линии са най важни!

Намажете равномерно с лепило частта, като обърнете особено внимание на краищата . Оставете намазаната с лепило част 1 минутa, за  да омекне.

В много горещи дни, при затоплени стени, ако имате съмнение, че стената е силно попиваща  е желателно да се нанася лепило в много тънък слой и на стената на мястото, където ще се залепва частта от фототапета.  Важно! След намазване с лепило, хартията се отпуска с около 1,5 сантиметра. Важно е всеки лист да престои едно и също време с лепило/но не повече от 1минутa/, за да се разтегнат всички листи еднакво и за да нямате проблем при напасването на шарките.

Не прекъсвайте работата, до като не залепите целия фототапет. Залепването винаги става от средата на стената, съобразно отвесите/помощните линии/, които отбелязахте по- рано.  Изгладете залепената част с валяк от горе до долу и от центъра към краищата ,не притискайте прекалено силно с валяка.

Внимание: Много добра практика е допълнително мазане на лепило на стената в областта на снадките, като това  подсигурява срещу отварянето на процеп между тях, след изсъхване.

Своевременно отстранявайте попадналото върху повърхността лепило с влажна, изстискана и чиста кърпа или гъба. Не използвайте сила и повтарящи се движения, не търкайте!

Внимание! Лепилото може да се отстранява, само докато не е изсъхнало.

4. Съхнене на фототапета:

Фототапетът трябва да изсъхва бавно, за да остане в разтегнатото си състояние. Внимание! Бързото съхнене ще доведе до свиване на панелите и отваряне на процепи между частите на  фототапета. При това работете при стайна температура от около 18 ~ 20°С, избягвайте течение (през лятото не отваряйте прозорците, през зимата - затопляйте умерено, обдухване от климатици или печки е недопустимо).

Пожелаваме Ви много настроение с новия интериор!

 


0889565038


Чрез използването на този сайт, вие приемате “Политиката за поверителност