Проверка на статус

Как да залепим тапетите Симплекс /еднопластни тапети/?

Какво представляват тапетите Симплекс - това са хартиени тапети, които се състоят от един слой (пласт) хартия.

1. Подготовка на стената:

Стената, върху която ще се лепи тапетът трябва да е със следните характеристики: Чиста, суха, обезпрашена, без ръждиви или мазни петна. Пукнатините и неравностите трябва да се запълнят и загладят предварително.
Стената се грундира с грунд:

-при нормално до слабо попиване на стената , грунда се прави в съотношение 1част лепило:1част вода.
-при по- силно попиващи стени , грунда се прави в съотношение 1част лепило:1 /2 част вода.

-при най - силно попиващи стени (варово/циментни или необработен гипскартон) се грундира с дълбокопроникващ грунд, подходящ за тапети.

Внимание!  Стени, които са варови основи, варови латекси, стари бои с неизвестен произход. При намокряне с лепило, те могат да прогорят и обезцветяват тапетите със сребристи и златисти шарки и бои.
След пълно изсъхване на грунда се пристъпва към същинското лепене- спазвайте инструкциите, придружаваща продукта. Инструкциите са описани на обратната страна на етикета - технологията е представена най-често с пиктограми (малки графики/картинки/).

 

2. Подготовка на тапетите Симплекс :

Проверете тапетите за възможни дефекти, преди да започнете разкрояването и лепенето. При евентуална рекламация задължително се предоставя физически ролката, фабричния етикет и касовия бон.

На една стена се поставят тапети с един партиден номер или дата на производство. Не разкроявайте предварително цялата ролка. Препоръчваме всяка лента да се разкроява спрямо предходната.
Ако има шарка за напасване- предварително огледайте посоката на лепене, начина на свързване на елементите, разиграйте на сухо свързването, за да сте сигурни в действията си по- нататък.
Внимание! Тапетите, които са 3D се лепят със сянката на долу, за да се запази оптичния им ефект.
              

 3. Подготовка на лепилото за тапетите Симплекс :

Спазвайте инструкциите за разтваряне на лепилата. Рецептите са написани на опаковките на лепилата.

- Бързо разтворимите лепила са подходящи за стени със средно до слабо попиващи основи и такива, които са на гипсова основа.

- При силно попиващи стени (варови и варово– пясъчни основи, циментови основи или такива с неизвестен произход и състав) препоръчваме да се използва лепило за тапети КМЦ
Ако имате съмнения и колебания, коя от всички рецепти за разтваряне на лепилото да ползвате, се допитайте до търговеца от който сте закупили продуктите. Или спазвайте простото, но важно правило за консистенцията : от пръста да не капе лепило!

Внимание! Технологията на лепене се определя от материята на тапета, а не от лепилото!

 

4. Начин на лепене на тапетите Симплекс .

тапетите Симплекс  имат нужда от Класическо лепене - лепилото се нанася гладко и равномерно на тапетната лента без време за омекване.

Съвременните тапети се лепят един до друг, без лентите да се застъпват. Внимавайте да не разтягате излишно ширината на тапетната лента при приглаждането. Притискането на повърхността на залепената тапетна лента трябва да се прави със специален гумиран валяк.
Остатъците от лепило се отстраняват с леки отнемащи движения, да не се търка и размазва.
За повече информация - четете и разглеждайте инструкциите от етикетите към всеки продукт! Ако не намерите достатъчно информация - доверете се на опита си с първата лента, извличайте поуки от нейното лепене. Винаги лепете първата ролка на място което не е централно и видимо. При залепването на първата ролка изчакайте, за да видите резултата. Ако всичко е успешно - продължете работата си уверено.

5. Изсъхване на тапетите Симплекс .
Златно правило е да се осигури бавно изсъхване на тапетите Симплекс, за да не се отворят процепи между тапетните ленти.
Какво би допринесло за бързо изсъхване на залепените тапети?
- прекалено попиваща стена, за която не е положено старание в предподготовката преди лепене;слагане на недостатъчно или рядко лепило; оставяне на течение в стаята /до 24часа след залепването е забранено/; работещи печки с обдухване на въздух, работещи климатици, както през зимата така през лятото, висока температура над 25градуса; прозорци през които влизат силни слънчеви лъчи, западни външни стени , стени калкани, стени граничещи с печки или котли, действащи комини


Тапетите се съхраняват в запечатана фабрична опаковка - термоформировано фолио. Всяка ролка има етикет на производител, инструкции относно начина на залепване, знаци и марки от сертификати за продукта, и много друга полезна информация, относно поддържането, производствен и партиден номер и т.н. Фабричната опаковка предпазва тапета от прах, замърсяване, овлажняване. Тя гарантира целостта на ролката като метраж. Тапет с липсващ етикет и нарушена, или липсваща оригинална фабрична опаковка обезценява физически стоката и е предпоставка за проявяване на негативни последствия във времето.

 


0889565038


Чрез използването на този сайт, вие приемате “Политиката за поверителност