0
  • Над 16 години опит
  • Разнообразен асортимент
  • Качествени тапети
  • Реални наличности
  • Опростен процес по онлайн поръчки
  • Доставка само за 1 ден
  • Отговорност и коректност
  • Физически магазини - закупуване на място
  • Професионални консултации

Лепене на Фототапети A&G Standard collection-1, 2 и 4 части

Фототапети Standard collection - Чехия

Инструкции за поставяне:

 За да залепите безпроблемно своя фототапет ще са необходими:

- Лепило, което ще намерите вътре в опаковката. Внимание!:  ако отворите кутията само от едната страна   може да не намерите веднага лепилото, затова свалете и двете капачки на цилиндричната кутия и  потърсете малкото пакетче с бял прах/гранули/. При свалянето на капачките, моля отстранявайте напълно металните скоби, за да не наранят листите на фототапета.

- Съд, в който да разбъркате лепилото.

- Четка за мазане на лепилото.

- Валяк /обикновено е гумиран или силиконов/  за притискане и заглаждане.

- Макетен нож за рязане на ръбовете.

- Молив, метър, ролетка  и нивелир за измерване и пускане на отвеси на стените.

- Маса или голяма чиста площ от пода, покрита с найлон, върху която да мажете фототапета с лепило.

1.Подготовка на основата:

-Основата трябва да е чиста, суха, обезпрашена  и без ръждиви или мазни петна, без остатъци от стари тапети или бои. Замърсените повърхности измийте с вода и подсушете.

- Гладка, най- добре шпаклована с гипсова шпакловка стена, грундирана с лепилен грунд (лепило за тапети + вода в съотношение 1:1) След грундиране трябва да изминат поне 12часа преди лепенето на фототапета.

- Със средно попиващи свойства, ако е нужно да се обработи с дълбоко проникващ  грунд, за да се предотврати  бързото попиване на лепилото в стената.

Внимание!: Много лоши последици има залепването на фототапети  върху :

-      прясно измазани стени /трябва да мине технологично време за изсъхване в дълбочина/

-      варови основи, варови латекси, стари бои с неизвестен произход

Внимавайте с такива стени, при намокряне с лепило, те излъчват химичен състав, който гори материите и обезцветява  фототапетите.

2.Подготовка за лепене:

В опаковката на фототапета ще намерите пакетче с бял прах/гранули/. Това е  лепилото. Прибавете го към толкова литра хладка към топла, колкото е написано на опаковката на лепилото, като разбърквате до получаване на хомогенна смес. Изчакайте 30мин. докато лепилото стане готово за използване.

Внимание: Лепилото е предвидено само за намазване на фототапета. Подготовката на стената не е предвидена!

Разбъркайте отново преди да започнете да лепите фототапета. Ако използвате друго лепило - използвайте рецептата за тежки /винилни/ тапети. 

 3.Залепване на фототапет:

-от 4 части на кръст:

Преди да започнете лепенето, подредете частите на  фототапета, огледайте и осмислете как се напасват детайлите и шарките на изображението.

След това отбележете с молив на стената отвесни линии- размерите на фототапета.


Започнете да лепите от долната лява част. Намажете равномерно с лепило листа, като обърнете особено внимание на краищата му. Оставете намазаната с лепило част 3 минути, за  да омекне.  В много горещи дни или затоплени/западни/ стени е желателно да се нанася лепило в много тънък слой и на стената, в областта на снадките.

 Важно! Всеки лист да престои едно и също време с лепило/но не повече от 3минути/, за да се разтегнат всички листи еднакво и за да нямате проблем при напасването на шарките. След намазване с лепило, хартията се отпуска с около 1,5 ~ 2 сантиметра.

Залепете го на стената съобразено отвесите, които отбелязахте по- рано. Притискайте листа към стената, с валяк от центъра към краищата му. Когато тази част е залепена, поставете плътно до нея, без да припокривате долната дясна част.

При поставянето на горен ляв и горен десен панел моля внимавайте, тъй като тези две части трябва да застъпят долните две с до около 5 мм, за да съвпадне изображението. 

Вертикално частите се залепват една до друга без припокриване, а хоризонтално горните две припокриват до 5мм долните две части.

Много важно е да поставите правилно долните два листа, затова при залепването им, внимавайте да не ги разтегнете. Изгладете залепената част с валяк от горе до долу и изтласкайте въздуха от центъра към краищата и не притискайте прекалено силно с валяка, за да не повредите изображението. Ако листа е поставен неправилно - бързо и внимателно го отлепете и поставете на правилното място.В този случай е възможно  да има нужда да се добави малко лепило на стената.

-от 2 части:

Преди да започнете лепенето, подредете частите на  фототапета, огледайте и осмислете как се напасват детайлите и шарките на изображението.

След това отбележете с молив на стената отвесна линия- средата на фототапета.

Намажете равномерно с лепило листа, като обърнете особено внимание на краищата му. Оставете намазаната с лепило част 3 минути, за  да омекне.  В много горещи дни или затоплени стени е желателно да се нанася лепило в много тънък слой и на стената, в областта на снадката. 

Важно! Всеки лист да престои едно и също време с лепило/но не повече от 3минути/, за да се разтегнат всички листи еднакво и за да нямате проблем при напасването на шарките. След намазване с лепило, хартията се отпуска с около 1,5 ~ 2 сантиметра.

Залепете го на стената съобразено отвеса, които отбелязахте по- рано. Притискайте листа към стената, с валяк от центъра към краищата му. Когато тази част е залепена, поставете плътно до нея другата. Без припокриване.

-от 1 част: 

Отбележете с молив на стената хоризонтална или вертикална линия.

Намажете равномерно с лепило листа, като обърнете особено внимание на краищата му. Оставете намазаната с лепило част 3 минути, за  да омекне. Поставете внимателно листа, като за ориентир ползвайте начертаната предварително линия.

Своевременно отстранявайте попадналото върху повърхността лепило с влажна, изстискана и чиста кърпа или гъба. Не използвайте сила и повтарящи се движения, не търкайте!.

Внимание! Лепилото може да се отстранява, само докато не е изсъхнало.


4. Съхнене на фототапета:

Фототапетът трябва да изсъхва бавно, за да остане в разтегнатото си състояние. Бързото съхнене ще доведе до свиване на панелите и отваряне на снадката и разкъсване на фототапета. Работете при стайна температура от около 18 ~ 20°С, избягвайте течение (през лятото не отваряйте прозорците, през зимата - затопляйте умерено, обдухване от климатици или печки е недопустимо).

 Насладете се на новата си интериорна декорация!


0889565038Чрез използването на този сайт, вие приемате “Политиката за поверителност