0
  • Разнообразен асортимент
  • Качествени тапети
  • Реални наличности
  • Опростен процес по онлайн поръчки
  • Доставка само за 1 ден
  • 20 годишен опит
  • Отговорност и коректност
  • Физически магазини - закупуване на място
  • Професионални консултации

Лепене на Фототапети "Хартия 115g/m2, финиш- мат"

 

Инструкции за поставяне: 

 

 За да залепите безпроблемно своя фототапет ще са необходими:

- Лепило, което ще намерите вътре в опаковката;- Съд, в който да разбъркате лепилото;- Четка за мазане на лепилото;- Гумиран валяк за притискане и заглаждане;- Макетен нож за рязане;- Метър, ролетка, нивелир за пускане на отвеси на стените;- Молив, за да номерирате частите и да чертаете спомагателни линии на стената;- Голямо празно място, което да послужи за подреждане на частите и в последствие да мажете с лепило.

1. Подготовка на основата:

- Основата трябва да е чиста, суха, обезпрашена и без ръждиви или мазни петна, без остатъци от стари тапети или бои. Замърсените повърхности измийте с вода и подсушете;

 - Основата трябва да е гладка, шпаклована с гипсова шпакловка стена, грундирана с лепилен грунд (лепило за тапети + вода в съотношение 1:1/2) След грундиране трябва да изминат 12 часа преди лепенето на фототапета;

 - Със средно попиващи свойства, ако е нужно да се обработи с дълбоко проникващ  грунд, за да се предотврати бързото попиване на лепилото в стената, а в следствие – бързо изсъхване на фототапета.

Внимание! Много лоши последици има залепването на фототапети върху:

-     прясно измазани и боядисани  стени /трябва да мине технологично време за изсъхване в дълбочина/

-     варови основи, варови/цапащи пръстите/ латекси, стари бои с неизвестен произход

Внимавайте с такива стени! Възможно е  при намокряне с лепило, да протече  химична реакция, която да прогори  материите и да обезцвети фототапетите!

2. Подготовка за лепене:

В опаковката на фототапета ще намерите малко пакетче с гранули/люспи или прах/. Това е лепилото. То е предвидено само за залепването. За предподготовката/грундиране/ и за допълнителните подмазвания е нужно допълнително лепило.Внимание! Консистенцията/гъстотата/ на лепилото има значение! Разтворете до такава гъстота, че от пръста да не капва лепило.
На пакетчето е написано количеството вода, което е необходимо, за да се направи лепило. Измерете точна доза. Изсипете в подходящ съд и с разбъркване добавяйте лепилото постепенно. Разбъркайте до хомогенна смес. Изчакайте 30 мин. докато лепилото стане готово за използване. Разбъркайте отново преди да започнете да лепите фототапета. Да не се работи с лепило, в което има малки или големи бучки неразтворено лепило. Работи се само със студена вода!

3. Залепване на фототапета:

Внимание! За изпълнение на работата са нужни двама човека! Преди да започнете лепенето, подредете частите на  фототапета, огледайте и осмислете как се напасват детайлите и шарките на изображението. Номерирайте.

След това отбележете с молив на стената отвесни линии- размерите на частите на фототапета. Намажете равномерно с лепило, като обърнете особено внимание на краищата му. Оставете намазаната с лепило част не повече от 3 минути, за  да омекне.

Внимание! Добра практика е допълнително мазане на лепило на стената в областта на снадките, като това подсигурява срещу отварянето на процеп между тях, след изсъхване.

Процедурите по лепенето не са валидни за всички случаи. Зависи от качеството на стената, от личната преценка и от индивидуалните решения на майстора.

Важно! След намазване с лепило, хартията се отпуска с около 1,5 ~ 2 сантиметра. Важно е всеки лист да престои едно и също време с лепило(но не повече от 3мин.) да се разтегнат всички листи еднакво и за да нямате проблем при напасването на шарките. Докато не залепите целия фототапет не прекъсвайте работата си.

Залепването винаги става от средата на стената, съобразено с отвесите/помощните линии/, които отбелязахте по- рано. Изгладете залепената част с валяк от горе до долу и изтласкайте въздуха от центъра към краищата и не притискайте прекалено силно с валяка, за да не повредите изображението.
Ако се налага корекция на размера на фототапета, това се прави на сухо- преди да се намаже с лепило и да се залепи.
Внимание: Някои производители на фототапети предвиждат частите да се застъпват с около 3mm. Практиката показва, че е възможно да се избяга от такова застъпване, чрез допълнително подмазване на стената в частта на снадките, като това  подсигурява срещу отварянето на процеп между тях, след изсъхване.

 

 Komar/Германия/ – застъпване от 3mm и по хоризонтала и по вертикала.

 

 Consalnet -Forwall /Полша/  не предвиждат застъпване.

 

 AG Design Group/Чехия/- застъпване от 1,5-3mm по хоризонтала, а по вертикала-не.

 

 Wizard+Genius /Швейцария/ не предвиждат застъпване.

 

Своевременно отстранявайте попадналото върху повърхността лепило с влажна, изстискана и чиста кърпа или гъба. Не използвайте сила и повтарящи се движения, не търкайте!

Внимание! Лепилото може да се отстранява, само докато не е изсъхнало.

 

4. Съхнене на фототапета:

Фототапета трябва да изсъхва бавно, за да остане в разтегнатото си състояние.Внимание: Бързото съхнене ще доведе до свиване на панелите и отваряне на процепи между частите на  фототапета. Работете при постоянна стайна температура, избягвайте течение (през лятото не отваряйте прозорците, през зимата - затопляйте умерено, обдухване от климатици или печки е недопустимо).

 

Пожелаваме Ви много настроение с новия интериор!

 

 


0889565038Чрез използването на този сайт, вие приемате “Политиката за поверителност